Guide för att välja rätt padelracket

Padel är en spännande och växande sport. Bara i Sverige finns det numera mer än 3500 padelbanor, vilket gör Sverige till det land som har flest padelbanor i världen, sett till antal invånare. Detta enligt undersökningen Global Padel Report 2023 som Deloitte och Playtomic släppte sommaren 2023.

En av de mest grundläggande och viktiga utrustningarna i spelet är racketen. Att välja rätt padelracket kan dock vara en utmaning, särskilt för dig som är ny i sporten.

I denna guide kommer vi att hjälpa dig att välja rätt racket som passar din spelstil, oavsett om du är nybörjare eller erfaren spelare.

4 olika padelracket

Välj padelracket baserat på din spelarnivå och spelstil

Padelrack nybörjare

Nybörjare i padel spelar oftast med fokus på att få bollen över nätet och lära sig grunderna i sporten. Därför är det bäst att välja ett racket med en rund form, som har en större sweet spot.

Ett exempel på ett bra nybörjarracket är SDAW, som är lätt, balanserat och med en stor sweet spot för att hjälpa nybörjare att utveckla sin teknik.

Padelracket för medelspelare

Spelare på medelnivå har vanligtvis utvecklat en större känsla för bollen och kan utföra mer avancerade slag.

Dessa spelare kan dra fördel av racketar med mer fart och kraft i slagen. Om du tenderar att spela defensivt kan du överväga ett racket som FOREST, som är mer rund i formen och ger bra kontroll.

Olika typer av padelracketar med mer fart när du ska välja

Padelrack för avancerade spelare

Avancerade spelare har en mycket stark känsla för spelet och kan utföra en mängd olika slag med precision.

Om du är en offensiv spelare som gillar att dominera spelet och slå kraftfulla smashar, kan ett kraftigt racket som No 7 eller GSM vara ett bra val.

Hur man väljer utifrån rackets egenskaper

Form

Det finns tre olika former på padelracketar - rund, droppformad och diamantformad. Runda racketar, erbjuder mer kontroll, medan diamantformade racketar ger mer kraft. Droppformade racketar är en kompromiss mellan de två.

  • Rund: Runda racketar har en stor "sweet spot" (optimal träffyta) och ger mer kontroll, vilket gör dem idealiska för nybörjare.
  • Droppformad: Droppformade racketar är en blandning mellan runda och diamantformade racketar. De erbjuder en balans mellan kraft och kontroll och är lämpliga för mellannivå spelare.
  • Diamantformad: Diamantformade racketar är utformade för att ge mer kraft och är oftast tyngre med en högre balanspunkt. Dessa racketar är mer svårspelade och rekommenderas för erfarna eller professionella spelare.

    Alla seven of sweden padelrack är droppformade för att passa så många som möljgt. SDAW och FOREST är mer runda medans No 7 och GSM är mer diamantformade.

    Material

    Kolfiber och glasfiber är vanliga material i padelracketar. Kvaliteten på materialen i racketen spelar också en stor roll i dess prestanda och hållbarhet.

    Kvaliteten på materialen i racketen spelar också en stor roll i dess prestanda och hållbarhet. Glasfiber används ofta i billigare racketar och ger god kontroll, medan de dyrare racketarna vanligtvis är gjorda av kolfiber för extra hållbarhet och styrka.

    • Kolfiber: Kolfiber är ett av de mest populära materialen för padelracketar på grund av dess hållbarhet och styrka. Kolfiber ger också racketen en styvhet som kan ge mer kraft i slagen. Racketar av hög kvalitet används ofta av kolfiber.
    • Glasfiber: Glasfiber är ett billigare alternativ till kolfiber. Även om det kanske inte är lika starkt eller hållbart som kolfiber, är glasfiber mer flexibelt vilket kan ge bättre kontroll och känsla i slagen. Det är ofta det bästa valet för nybörjare och mellannivå spelare.
    • EVA-skum: De flesta padelracketar har en kärna av EVA-skum, ett lätt material som ger en god balans mellan kraft och kontroll. Skummets densitet kan variera: ett hårdare skum ger mer kraft, medan ett mjukare skum ger bättre kontroll och absorption av vibrationer.
    • Polyeten (PE): Vissa racketar har en kärna av PE-skum. Detta skum är oftast mjukare än EVA, vilket ger en bättre känsla och absorption, men mindre kraft.

      Alla seven of swedens padelrack är tillverkade av kolfiber, vilket ger det stor styrka och hållbarhet. Glasfiber, å andra sidan, är oftast lite mer förlåtande och ger mer kontroll.

      4 padelrack för olika spelare och nivåer

      Vikt

      Vikten på racketen kan också påverka din prestation. Ett tungt racket, som StarVie Raptor Pro, kan ge mer kraft till dina slag, men kan också vara mer ansträngande att använda.

      • Lättare racketar (vanligtvis mellan 350-375 gram) är oftast lättare att hantera och ger mer kontroll.
      • Tyngre racketar (375-400 gram) ger mer kraft i slagen men kan vara svårare att hantera.

        Nybörjare börjar ofta med lättare racketar medan mer erfarna spelare kan dra nytta av de tyngre racketarnas kraft.

        Ett lättare racket, som SDAW, kan vara enklare att hantera och kan hjälpa till att förebygga skador.

        Balans

        Balansen i racketen, dvs om det är huvudtungt (hög balans) eller handtagstungt (låg balans), påverkar också spelet.

        • Racketar med låg balans (mer vikt mot handtaget) ger mer kontroll och manövrerbarhet.
        • Racketar med hög balans (mer vikt mot toppen) ger mer kraft i slagen men kan vara svårare att kontrollera.

          Greppstorlek

          När det kommer till greppstorlek, är det viktigt att välja en som passar din hand. För stora eller för små grepp kan leda till obehag och även skador.

          Dessutom kan greppets storlek och form påverka hur mycket kraft och kontroll du kan utöva med racketen.

          Olika egenskaper för olika spelartyper

          Att välja padelracket utifrån spelartyp

          Man

          Män kan föredra ett racket som kombinerar både kraft och kontroll, eftersom de ofta har större styrka. Nox ML10 Pro Cup är ett bra exempel på ett sådant racket.

          För män som föredrar mer kraft, kan FOREST, vara ett bra alternativ.

          Kvinna

          För kvinnor kan ett lättare och mer balanserat racket vara fördelaktigt för snabbhet och precision. SDAW är ett exempel på ett lätt och välbalanserat racket designat specifikt för kvinnor.

          Ett annat exempel kan vara GSM, som är lätt men också erbjuder god kontroll och som passar kvinnor som söker mer kontroll i slagen.

          Junior/Barn

          För juniorer och barn är det viktigt med ett lätt racket som är lätt att hantera och då är SDAW ett bra exempel på ett lättare padelracket

          Vänsterhänt

          Vänsterhänta spelare kan utnyttja sin fördel genom att välja ett racket som kompletterar deras unika vinklar och slag. Ett allround-racket men med en något hög balans som No 7 kan vara ett bra val. GSM kan också vara ett bra val för en vänsterhänt spelare som vill få mer fart och kontrollera sin slagkraft maximalt.

          Högerhänt

          Högerhänta spelare kan välja ett racket baserat på deras spelstil och förmåga. Ett välbalanserat racket som FOREST som går mer mot en rund form kan passa många högerhänta spelare. Men även GSM och No7 passar padelspelare som spelar med höger hand.

          Defensiv spelstil

          För defensiva spelare är ett racket med bra kontroll och stabilitet viktigt. Här är FOREST är ett riktigt bra val. Men egentligen så passar alla seven of swedens padelrack för defensiva padelspelare.

          Offensiv spelstil

          För offensiva spelare är kraft viktigt. No 7 är ett racket som kan maximera kraft. GSM kan ockå var rätt padelracket för aggressiva spelare som söker fart och kontroll.

          Nätspel

          För nätspelare kan ett racket med snabb respons och bra kontroll vara fördelaktigt. GSM är utan tvekan det rätta valet för nätspelaren. Ett annat alternativ kan vara No 7 som ger bra kontroll och hastighet för volley.

          Baslinjespel

          För baslinjespelare är kraft och kontroll viktiga. FOREST som har en mer rund form och ger extra skjuts i slagen är ett padelracket som baslinjespelaren ska välja.

          Lång person

          Längre spelare kan hantera tyngre racketar och kan dra fördel av extra kraft. No 7 är ett bra exempel på ett sådant racket, även om inte något av seven of swedens padelrack är tunga.

          Kort person

          För kortare spelare kan ett lättare och mer manövrerbart racket vara fördelaktigt. SDAW är ett bra exempel. Ett annat alternativ kan vara GSM, ett lätt racket som också ger bra kontrol och kan fungera även för den mer ovana padelspelaren.

          Återigen, dessa är bara riktlinjer. Det är viktigt att varje spelare provar olika racketar för att se vilken som känns bäst och passar deras spelstil och fysiska förmåga.

          Fler viktiga aspekter att tänka på

          Kom ihåg din spelnivå

          När du väljer ditt padelracket, kom ihåg att ta hänsyn till din spelnivå. Det är viktigt att du inte väljer ett för avancerat racket om du är nybörjare. Att välja ett racket som är för svårt att hantera kan vara skadligt för ditt spel och din utveckling. Racketen bör vara anpassad till din skicklighetsnivå och dina fysiska egenskaper.

          Skötsel och underhåll

          För att maximera livslängden på ditt padelracket, se till att sköta om det ordentligt. Förvara det i en väska när det inte används för att skydda det från elementen, och undvik att slå det hårt mot marken eller väggarna. Om racketens grepp börjar kännas slitet, se till att byta det så att du kan bibehålla optimal kontroll och komfort.

          Pris

          Priset på ett padelracket kan variera kraftigt, från omkring 500 SEK för ett grundläggande nybörjarracket till över 3000 SEK för ett proffsracket. Kom ihåg att det dyraste racketet inte nödvändigtvis är det bästa för dig. Det viktiga är att hitta ett racket som passar din spelstil, ditt fysiska tillstånd och dina behov på banan. 

          Sammanfattning av tips och råd inför köp

          För att sammanfatta, när du väljer ett padelracket bör du ta hänsyn till din erfarenhet och spelstil, racketens vikt, form, balans och material, och naturligtvis din budget. Testa flera olika racketar innan du bestämmer dig och lyssna på din kropps signaler. Kom ihåg att padel framförallt ska vara roligt - ett racket som gör att du njuter av spelet är alltid ett bra val!

          Viktigt att testa först om det går

          Kom ihåg att testa olika typer av racketar innan du gör ditt slutgiltiga val. Hoppas att denna padelracketguide hjälper dig att välja rätt racket som passar just dig. I webshopen finner du alla våra padelrack och tillbehör.

          Lycka till med ditt köp av padelracket!

          Back to blog